YLE Teema

 

Tiededokumentti

Tiededokumentti: Pilvellä psykoosiin

Julkaistu tiistaina 28.12.2010 56 kommenttia 251 suositusta

Nuorilla marihuanan polttajilla on suuri riski sairastua skitsofreniaan.

Torstaina 19.7. klo 19.00, uusinta sunnuntaina klo 17.00

Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että nuorilla marihuanan polttajilla on suuri riski sairastua skitsofreniaan. Etenkin uusin kasvatusmenetelmin tuotettu kannabis on erityisen vaarallista kehittyville aivoille.

Kanadalainen dokumentti kertoo kolmen nuoren tarinan, jotka ovat vakuuttuneita hoitavien lääkäreittensä kanssa siitä, että heidän sairastumisensa skitsofreniaan johtuu kannabiksen käytöstä. Kannabis on maailman yleisin käytetty laiton huume. Dokumentti tarjoaa tieteellisen näkökulman kannabiksen tuntemattomampiin riskeihin, jotka voivat olla vakavat etenkin nuorilla käyttäjillä.

Lisää ohjelmasta (englanniksi)

Lisätietoa ohjelmasta

The Downside of High. Tuotanto: Dreamfilm Productions, Kanada.

Suosittele251 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Huoh mitä paskaa

Anonyymi

No en nyt sanoisi paskaa,jos nuori on vaikutuksen alaisena "aamulla kun herää"-> "menee illalla nukkumaan" niin varmasti tulee ongelmia. mutta jos satunnaisesti polttelee esim vloppusin niin tuskin tulee ongelmia ellei ole paska tsägä ja osu siihen 1-2% vähemistöön jolla kannabis saattaa laukausta skitsofrenian,joka laukeaisi jokatapauksessa jossain vaihees.Päihteet eivät kuulu nuorille ollenkaan,ja jos kuuluvat niin kannattaa vaarattomammalla kuin vaarallisemmalla mennä ;)

Aikuiset käyttäjät ovat sitten eriasia,jokaisella ON oikeus/vapaus valita mitä itselleen ja keholleen tekee.

Odotan mielenkiinnolla millaista propagandaa dokumentti tarjoaa. vai olisiko jopa faktapohjainen.. :D

Anonyymi

Melko leimaavasti suomennettu tämän ohjelman nimi... Osuvampi käännös olisi Kannabiksen varjopuoli / haittapuoli / huono puoli.

Hieman typerää markkinoida ohjelmaa pelolla.

Poet V

Anonyymi kirjoitti:
No en nyt sanoisi paskaa,jos nuori on vaikutuksen alaisena "aamulla kun herää"-> "menee illalla nukkumaan" niin varmasti tulee ongelmia. mutta jos satunnaisesti polttelee esim vloppusin niin tuskin tulee ongelmia ellei ole paska tsägä ja osu siihen 1-2% vähemistöön jolla kannabis saattaa laukausta skitsofrenian,joka laukeaisi jokatapauksessa jossain vaihees.Päihteet eivät kuulu nuorille ollenkaan,ja jos kuuluvat niin kannattaa vaarattomammalla kuin vaarallisemmalla mennä ;)

Aikuiset käyttäjät ovat sitten eriasia,jokaisella ON oikeus/vapaus valita mitä itselleen ja keholleen tekee.

Odotan mielenkiinnolla millaista propagandaa dokumentti tarjoaa. vai olisiko jopa faktapohjainen.. :D


Tottahan se on, että kannabis ja LSD saattavat aiheuttaa psykoosin, mutta kun se on silti niin vääristynyt lause. Se on tosi henkilökohtaista ja mielestäni jos ei väärinkäytä ja ei putoa oman alitajunnan mielikuvitus maailman loukkuun niin sanoisin kannabiksen käytön olevan silloin harmitonta.

Suomessa olen myös huomannut sen, kun olen monien lääkäreiden ja psykologien kanssa keskustellut kyseisestä aiheesta ei ne loppujen lopuksi tiedä, vai olettaa. Ihan kuin lukemalla ja katsomalla tietäisi minkälaista on psykoosi tai minkälaista on THC:n tuomat tilat.

Poet V

Anonyymi kirjoitti:
Melko leimaavasti suomennettu tämän ohjelman nimi... Osuvampi käännös olisi Kannabiksen varjopuoli / haittapuoli / huono puoli.

Hieman typerää markkinoida ohjelmaa pelolla.

Markkinoinnin kannalta ei ole tyhmää ollenkaan : p kirjoitteleehan ne Lehtien tyypit mitä tyhmempiä otsikoita sen takia että se myy.
Mainonnan Moraali
*sigh*

Anonyymi

Kannabiksen yhteydestä skitsofreniaan on olemassa hyvin ristiriitaisia tuloksia. Nyt vain sattuu olemaan niin, että valtamedia uutisoi tarkoitushakuisesti vain niistä tutkimuksista, joista jonkinlainen, joskin aina epäselvä, yhteys kannabikseen on kyetty löytämään. Tämä ohjelma edustaa samaa tarkoitushakuista linjaa: uusista merkittävistä päinvastaisiin tuloksiin päätyneistä tutkimuksista ei kerrota.

Kannabis ja skitsofrenia - puolitotuuksia ja propagandaa:

http://www.tusky.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=17:kann...

Anonyymi

Ärsyttää kun ihmiset kritisoivat nimeä niin kovasti. Itselläni on diaknusoitu kannabiksen aiheuttama psykoosi ja olen joutunut, sekä joudun vielä kärsimään pelosta, että psykoosi toistuisi. Ilman lääkkeitä en pärjää vaan alkaa heti tulla näkyjä, harhoja sekä muita psykoosin oireita. Mielestäni kannabiksen kannatusta on jo sen verran että sen haittapuoletkin voitaisiin tuoda paremmin esiin, olisin ehkä voinut varoa enemmän jos olisin tiennyt että se voi aiheuttaa psykoosia, esioireita kuitenkin tuli jo aikaisemmilla käyttökerroilla. Tällaista informaatiota en kuitenkaan saanut ja nyt joudun loppu ikäni kärsimään siitä. En ole pilven polttoa vastaan edelleenkään vaan haluaisin vain että siitä pystyttäisiin kertomaan enemmän, myös niistä haittapuolista. Tietouden vähyyttä lisää jo se että näen tällä palstalla sen tyylisiä kommentteja kuten että: "Jos nyt vähän polttelee ei siitä mitään tule" - Itse olen yliherkkä ja annos joka minut sai psykoosiin oli erittäin pieni sillä mittakaavalla mitä muut ympärilläni olevat polttivat. Se ettei kannabis voisi aiheuttaa psykoosia on täyttä paskaa.

hydra

Kasvatusmenetelmällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa että miten vaarallista tai vaaratonta kannabis on. Kun aikaisemmissa tutkimuksissa ei löydetty riittävästi haittoja, niin sitten järjestöt keksivät alkaa jauhamaan että uudet lajikkeet tai vesiviljely tekisivät siitä vaarallisempaa.

Jos saat kannabiksesta mielenterveysongelmia, älä käytä. Suurin osa ei kuitenkaan saa.

Anonyymi

Varmasti asiallinen dokumentti, minäkin olen sitä mieltä ettei nuorille sovi mikään päihde kun aivot ovat kehittymässä ja viimeistelemässä käyttöjärjestelmän perusasennusta. Mutta "Tiededokumentti pilvellä psykoosiin" on ehkä vääränlainen otsikko joka provosoi ikävästi. Antaen näin marginaaliselle ryhmälle nuoria käsityksen siitä että yle pumppaa katsojiin propagandaa, itse nimeäisin otsikon näin "Vääristyneellä informaatiolla psykoosiin" tai "Huumesodan aiheuttama psykoosi"

Kysehän on nyt siitä? että kieltolaki aiheuttaa pimeät markkinat ja pimeät markkinavat aiheuttavat vain maksimaalisen voiton tavoittelun jolloin syntyy riskejä väärinkäytökseen eli tässä tapauksessa on jalostettu kannabislajike jossa THCn määrä suhteessa CBDhen on liian suuri joka aiheuttaa marginaalisessa ryhmässä psykooseja kun käyttäjä on nuori ja nuorella on ongelmia kieltolain vuoksi tottakai riskit sairastua psykoosiin kasvavat.

Kieltolaki on suurin riski kannabiksessa. Tämä on vain teoria mutta miettikää onko teoriassa järkeä. Minusta siinä on.

Anonyymi

Hyvä ja asiallinen dokkari kannabiksen ja skitsofrenian yhteyksistä. Nuori ikä ja geenit ovat riskitekijöitä pienelle vähemmistölle. Juttua myös kannabiksen antipsykoottisista ominaisuuksista. Hyvä pointti myös siitä että kannabis pitäisi voida standardisoida niin että kuluttaja saa tietää missä suhteessa hänen ostamassaan kannabiksessa on THC:ia ja CBD:ia. Löytyy piratebaysta.

juho

Olen myös sitä mieltä että kieltolain mukana tuleva salaisuuksiin ja kusetukseen perustuva ilmapiiri joka on täysin ristiriitainen nuoren kannabiksen käyttäjän silmissä aiheuttaa niitä pelkotiloja ja psykooseja kun ne keihin pitäs pystyä luottaa syöttää väärää tietoa asioista ja demonisoi jotain niin hyvää ja luonnollista asiaa minkä käyttäjä itse kokee itselleen hyväksi

Kieltolaki on suurin riski kannabiksessa. Tämä on vain teoria mutta miettikää onko teoriassa järkeä. Minusta siinä on.[/quote]

juho

Eikä kieltolaki estä ketään polttamasta kannabista sen enempää kuin punaiset valot ihmistä kävelemästä niitä päin. Kieltolain takia kannabiksen käyttäjien bongeissa ei porise kukka vaan sen sijaan wannabe mafiosojen lätkä/hashis/paska miksi ikinä sitä haluaakaan sanoa. Ne scarfacen kulttifanit kuitenkin käärii melkoisia summia samalla kun se voisi olla valtiolle verotuloa ja kyseinen tulo voitaisiin ohjata auttamiseen ja hyvän tekemiseen tai vaikka suomen velkojen pois maksamiseen ja samalla se ryhmä joka kärsii tällä hetkellä kieltolain takia voisi keskittyä olenaiseen ja tehdä elämällään paljon enemmän kuin odotella jossain parkkipaikalla monta tuntia jotain paskalaatuista poltettavaa sen sijaan että kävisivät koulussa ja tekisivät hommansa ja voisivat päivän päätteeksi ostaa kannabisliikkeestä sen jointin minuutissa ja tietää se että sitä saa huomenna jos haluaa ja sitä ei oo pakko polttaa kaikkea. Eihän alkoholiakaan kaikki käytä jokapäivä vaikka sen saaminen on mahdollista. Kyllä vastuu pitäs olla ihmisillä itsellään kannabiksenkin kohdalla ja varsinkin sen kohdalla sillä omien kokemuksieni mukaan kyseinen aine on auttanut monia ihmisia ja parantanut heidän elämänlaatuaan ja muuttanut elämän suuntaa kun juominen ja tyhmyydet ovat jääneet yrtin käytön jälkeen historiaan ja ajattelu on kehittynyt itsetutkiskelevampaan suuntaan. Totta kai on niitäkin kenelle kannabis ei sovi mutta ei se alkoholikaan kaikille sovi ja kaikki ei sitä haluat todellakaan juoda koska ainehan on polttoainetta/myrkkyä ja tuhoaa solukkoa. Thc:llä sen sijaan taisi olla soluja suojaava ja niiden uusiutumista kiihdyttävä vaikutus sen rinnalla että toimii syöpää ja monia muita sairauksia vastaan.

Canonyymi

THC:n psykoosia muodostava ominaisuus on tosi yksinkertainen. Kaikki johtuu siitä että se vahvistaa kokemuksia. Masentuneella masennus vahvistuu, pelokkaalla pelot vahvistuvat, egoistin ego vahvistuu jne. Asioiden arvojärjestys menee psyykkeessä helposti väärin - tunnemuisti menee sekaisin. Ihmisen "MINÄ" ei mukaudu luontevasti nopeisiin ja keinotekoisiin muutoksiin. Alkuperäinen MINÄ ylisuojautuu (pakenee) voimakkaiden uhkatuntemuksien myllerryksessä. Jos ihminen menettää luontaisen tunnevirran niin aivo alkaa rakentumaan eri tavalla tehden vallankaappavia oiko- ja kiertoteitä.

Psykoosi ei ole muuten sama asia kuin skitsofrenia. Joillekkin psykoosi on vain illan tai muutaman päivän juttu. Joillakin se pysyy lievänä ja huomaamattomana läpi elämän.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Melko leimaavasti suomennettu tämän ohjelman nimi... Osuvampi käännös olisi Kannabiksen varjopuoli / haittapuoli / huono puoli.

Hieman typerää markkinoida ohjelmaa pelolla.

Mitäs typerää siinä on, jos ennaltaehkäisee YHDENKIN lapsen/ nuoren pilvenpolton aloittamisen!!!?? Kyllä on typeriä ihmisiä tämäkin maa pullollaan. No, sinne ne työtätekevienkin veromarkat sitten menee kun hieman psykooseja hoidellaan, ARGH!!!

Anonyymi

Kattokaa se dokkari ensin, mesotkaa vasta sitten.

Epäilevä Tuomas

Anonyymi kirjoitti:
Ärsyttää kun ihmiset kritisoivat nimeä niin kovasti. Itselläni on diaknusoitu kannabiksen aiheuttama psykoosi ja olen joutunut, sekä joudun vielä kärsimään pelosta, että psykoosi toistuisi. Ilman lääkkeitä en pärjää vaan alkaa heti tulla näkyjä, harhoja sekä muita psykoosin oireita. Mielestäni kannabiksen kannatusta on jo sen verran että sen haittapuoletkin voitaisiin tuoda paremmin esiin, olisin ehkä voinut varoa enemmän jos olisin tiennyt että se voi aiheuttaa psykoosia, esioireita kuitenkin tuli jo aikaisemmilla käyttökerroilla. Tällaista informaatiota en kuitenkaan saanut ja nyt joudun loppu ikäni kärsimään siitä. En ole pilven polttoa vastaan edelleenkään vaan haluaisin vain että siitä pystyttäisiin kertomaan enemmän, myös niistä haittapuolista. Tietouden vähyyttä lisää jo se että näen tällä palstalla sen tyylisiä kommentteja kuten että: "Jos nyt vähän polttelee ei siitä mitään tule" - Itse olen yliherkkä ja annos joka minut sai psykoosiin oli erittäin pieni sillä mittakaavalla mitä muut ympärilläni olevat polttivat. Se ettei kannabis voisi aiheuttaa psykoosia on täyttä paskaa.

En usko tarinaasi. Noh vaikka tarinasi olisi totta, sinun on täytynyt jo entuudestaan olla todella reunalla mielenterveytesi kannalta. Tarinasi ei ole totuudenmukainen ja on kuin suoraan tekstikirjasta mistä sinullekkin on syötetty propagandaa. Fakta juttu on se, että maailmassa on paljon sulkeutuneita, yleensä vähä-älyisempiä ihmisiä kuin nämä liberaalit, skeptiset, intellektit jotka tajuavat asioiden oikean laidan. Ensiksi mainittu ihmisryhmä on suuri jarru ihmiskunnan kehityksessä. He ovat niitä jotka olivat viimeseen asti sitä mieltä, että maapallo on lätty ja aurinko kiertää maata.

T: Epäilevä Tuomas

Anonyymi

Ei kai se kummakaan toisaalta ole, miten polttelun puolustajat hanakasti tyrmäävät aineen mahdolliset haitat... itse tiedän tupakoivana lisääväni mm. syöpään sairastumisen todennäköisyyttä, etenkin kun muutamankin kerran sitä viimeistä vaihetta läheltä nähnyt ja viinahan tappaa kätevästi sekä suoraan että välillisesti. Mielenkiinnolla dokkaria katselen ja muistelen varmaan, onneksi jo omaan historiaani jääneinä, niitä monia reissuja kun kärräsin psykoottista ihmistä hoitoon. Eikä lääkäreille tietenkään ollut lupa hiiskuakaan edeltäneestä "rentoutusjaksosta". Ihmisen nuppihan on täysin omasta tahdosta riippuvainen... heh, heh.

Anomuumi

Nuorilla alkoholin juojilla on suuri riski sairastua skitsofreniaan.

Elsa

Itselläni myös tällainen kokemus. Monta kertaa sain poltella huolettomasti, kunnes yksi kerta vei minut useaksi päiväksi psykoosiin. Luulin pelästyneeni tästä tarpeeksi, mutta vuosien päästä kokeilin uudestaan, ja sama juttu. Pari päivää alitajunta ryntäsi arkipäivään. Kyllä opetti, eikä kukaan enää voi puolustella kannabista minulle. Onneksi tästä tajutaan puhua mediassa, enemmän vielä pitäisi.

Anonyymi

Kiitokset asiallisesta dokumentista, nimi oli jopa harhaanjohtava, kuten on edellä todettu, mutta kukapa suomennetun nimen perusteella arvioi dokumentin tasoa. Yllättävän paljon tuli viimeisintä faktaa ja puolueetonta arviota aiheesta. Mentiin itse asiaan ja unohdettiin mielipiteet.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Huoh mitä paskaa

Ohjelmassa eräs tiedemies sanoi hyvin, että kannabiksen kanssa on vain elettävä. Toiset ylistävät sen hyviä puolia ja toiset tuomitsevat sen täysin. Ihmiset tarvitsevat asiasta lisää tietoa. Ja oikeaa tietoa. Minä ainakin uskon enemmän tiedemiehiä, kuin pilven myyjiä. Tarvitseeko nuorena laittaa koko elämä jonkun aineen takia raiteilta? Jokaisella on tietysti oikeus omaan elämään, vaikka sivulliset joutuvat seuraamaan vierestä, kuinka elämä luisuu nuorelta pois. Ehtisihän sitä myöhemminkin polttelemaan. Ja pitääkö polttaa joka viikko? Ymmärrän sen, että nautintoaineita tarvitaan, että jaksaa tätä elämää, mutta vähän malttia. Ottakaa asioista selvää. Mitä kaikkia mömmöjä kehoon imee ja mitä ne vaikuttaa.

Anonyymi

Tää oli asiallinen dokkari,vaikka aluksi näytti että tää on taas tätä kannabis aiheuttaa psykoosia kaikille aina ja iänkaikkisesti soopaa.
Mutta sitten mentiin asiaan ja puhuttiin mm.thc:een ja cbd:een suhteesta sekä siitä ettei kannabista ole standarsoitu mitenkään,eikä ihmisiä valisteta kuinka pitäisi suhtautua koko aineeseen eli kuin lääkkeeseen sitä annosteltaessa.
Siinä oli esim. kaveri joka oli menny psykoosiin ja kertoili paljonko oli poltellu eli 3,5 grammaa päivässä.Jos se oli voimakasta 15-20 prosenttista nykykukkaa niin sehän on vähän sama kuin joku kertos juoneensa 3,5 kossu pulloo,ja sit tuli vähän hutera olo.
Eli annostelu on yks juttu ja sitten se tosi asia ettei sovi kaikille.Jotkut on herkempiä skitsahtelee ja monesti nää tyypit saa huonoja kokemuksia ja tajuu lopettaa.Ja ne jotka ei tajuu on todennäkösesti aikamoisissa vaikeuksissa elämänsä suhteen jo muutenkin.

Anonyymi

3,5g päivässä?! Huh huh, siinä pitää jo yrittää.

Tyler ottaa oireensa aika rennosti. Kuulin ääniä ja jotain. Ja sillee. Joo. Ben ja Melanie vaikuttavat jo uskottavimmilta.

Nykykannabiksen voimakkuudesta kertovat pointit ovat täysin valideja. Liian moni aliarvioi kannabiksen 'mietona', ja älyttää kaverin yllyttämänä hullun annoksen ensikertalaisena. Sitten mennään. Heikon/kehittymättömän/epäkypsän mielen heikolla hetkellä kokemus voi olla järisyttävän vahva ja muistuttaa psykoottista kohtausta tai ihmisen kuvaa sellaisesta. Kaikessa pitää edetä hitaasti ja kokeillen oman kehonsa rajoja. Kannabis vaatii kunnioitusta kuten mikä tahansa nautintoaine.

Ja tottakai Beniin pilvi vaikutti jumittavasti koska hän on selkeästi sisällä jumittava nössö ihminen. Pilvi ei muuta persoonaa, vaan vahvistaa olemassaolevia tuntemuksia. Kiva lopetus kuitenkin, I guess.

Fuck the propaganda

"jotka ovat vakuuttuneita hoitavien lääkäreittensä kanssa siitä, että heidän sairastumisensa skitsofreniaan johtuu kannabiksen käytöstä."

Mitäköhän skitsofreenikon psykoottisessa mielessä kulkee jos henkilö on polttanu pilveä, mitäköhän lääkärit tuumailee. Itse olen nyt pari vuotta putkeen pössytellyt päivittäin ja käyttänyt muutakin paskaa, mutta sekoamisesta ei ole tietoakaan. ai niin ja ikää löytyy tällä hetkellä 16. Mutta se ei tarkoita ettenkö olisi hyvin tietoinen siitä mitä selitän. Faktat hallussa, toisinkuin joillain.

Anonyymi

Dokumentiksi aika puolueellinen ja selkeästi asenteellinen. Tottahan se on että kaikille kannabis ei sovi ja voi olla että se kasvattaa psykoosiriskiä mutta tässä dokumentissa ei mainita sitä, kuinka paljon kannabiksen käyttö on lisääntynyt mutta kuitenkaan todistettavasti suoraan kannabiksesta johtuvien psykoositapausten määrä ei samassa suhteessa. Mites kaikki ne muut ihmiset, jotka käyttävät kannabista mutta eivät koe mitään negatiivisia puolia? Heitä on kuitenkin reilu enemmistö verrattuna kouralliseen ihmisiä, joille kannabis ei sovi. Ei se tietenkään voi kaikille sopia, koska ihmiset ovat erilaisia. Ei alkoholikaan sovi kovin monelle mutta silti sitä saa kitata ja vetää itsensä niin huonoon kuntoon kuin haluaa, se ei ole laitonta tai yhtä tuomittavaa kuin kannabis.

Anonyymi

Tässä dokumentissa tehdään marginaalitapauksista iso asia. Samanlaisen dokumentin voisi tehdä otsikolla: Viinalla psykoosiin. Se olisi paljon totuudenmukaisempi dokumentti ja vähemmän väärän kuvan antava tilastojen valossa.

Itse en tunne yhtään ihmistä joka olisi joutunut psykoosiin kannabiksen vuoksi ja tuttavapiirini on käyttänyt kannabista jo vuosikymmenen.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun YLE näyttää kannabikseen liittyen täysin puolueellisen ja monista muista tutkimuksista piittaamattoman "dokumentin". Way to go YLE, koittakaa nyt vähän skarpata.

Kelpo pätkä osittain

Ihan ok dokumentti tietyllä tavalla. Dokumentissa mainitaan fakta, eli se että SUURIN OSA ihmisistä voi käyttää kannabista ongelmitta. Dokumentin nimi aika provosoiva ja dokumentissa kyllä liioitellaan psykoosikysymystä. Prosentuaalisesti psykoosiin joutuvia kannabiksenpolttajia on todella, todella pieni määrä.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Dokumentiksi aika puolueellinen ja selkeästi asenteellinen. Tottahan se on että kaikille kannabis ei sovi ja voi olla että se kasvattaa psykoosiriskiä mutta tässä dokumentissa ei mainita sitä, kuinka paljon kannabiksen käyttö on lisääntynyt mutta kuitenkaan todistettavasti suoraan kannabiksesta johtuvien psykoositapausten määrä ei samassa suhteessa. Mites kaikki ne muut ihmiset, jotka käyttävät kannabista mutta eivät koe mitään negatiivisia puolia? Heitä on kuitenkin reilu enemmistö verrattuna kouralliseen ihmisiä, joille kannabis ei sovi. Ei se tietenkään voi kaikille sopia, koska ihmiset ovat erilaisia. Ei alkoholikaan sovi kovin monelle mutta silti sitä saa kitata ja vetää itsensä niin huonoon kuntoon kuin haluaa, se ei ole laitonta tai yhtä tuomittavaa kuin kannabis.

Siinä muuten mainittiin että suhde lisääntyneen kannabiksen käytön(siis väestötasolla)ei ole todettu lisänneen skitsofreniaa tai psykoosi tapauksia samassa suhteessa

Anonyymi

Fuck the propaganda kirjoitti:
"jotka ovat vakuuttuneita hoitavien lääkäreittensä kanssa siitä, että heidän sairastumisensa skitsofreniaan johtuu kannabiksen käytöstä."

Mitäköhän skitsofreenikon psykoottisessa mielessä kulkee jos henkilö on polttanu pilveä, mitäköhän lääkärit tuumailee. Itse olen nyt pari vuotta putkeen pössytellyt päivittäin ja käyttänyt muutakin paskaa, mutta sekoamisesta ei ole tietoakaan. ai niin ja ikää löytyy tällä hetkellä 16. Mutta se ei tarkoita ettenkö olisi hyvin tietoinen siitä mitä selitän. Faktat hallussa, toisinkuin joillain.


Pari vuotta on suhteellisen lyhyt aika ja olet aikas nuori muutenkin.
Itse poltellu nyt kaksi vuosikymmentä päivittäin ja täytyy sanoo et suosittelen sulle ja kaikille muillekin et lopetatte polttelun ja vaik syötte tai vaporisoitte.Mulla orastava keuhkoahtauma ja ei oo kivaa kun ei henki kulje.Oon vetäny myös röökii joten kiitosta kuuluu sillekin.Oikeestaan noi yhessä on se vaarallisin yhdistelmä esim.bongissa.
Muutenki suosittelen pitää polttelun korkeintaa viikonlopuissa ja ne muut paskat kannattaa jättää väliin kokonaa,niitäki tuli vuosikymmen siinä sivussa imailtua,ne vie pohjalle.Kannabiksen päivittäinen käyttö passivoi,ellei oo adhd.

Anonyymi

on olemassa ihmisiä, joita maito pierettää.
pitäisikö kaikki maito saada laittomaksi?

kannabiksen laittomuus on ehdottomasti suurin ongelma.

Anonyymi

Siis tämähän on oikeestaan paskaa, siis kyllähän viinanjuontihan se vasta psykoosia aiheuttaakin, mutta ilmeisesti kannabista ei tarvitse suhteessa niin paljon kiskoa alkoholiin verrattuna. Kyllähän sen kaikki tietää että ruohosta tulee depistä herkistä. En ymmärrä miten hipit jaksaa puolustella tuota ainetta. Siihen jää henkisesti koukkuun siinä missä suklaaseen tai tupakkiinkin.

Anonyymi

"Siihen jää henkisesti koukkuun siinä missä suklaaseen tai tupakkiinkin."

No shit, Sherlock! Sinä varmaan vastustat suklaatakin vai mitä?
Mitä pahaa on koukuttavuudessa? Jos se ei sekoita päätäsi, anna palaa. Jos sekoittaa, lopeta. En ymmärrä miksi sitä täytyy toitottaa että kannabiksella on haittavaikutuksia. Entä sitten? Totta kai sillä on, kaikilla päihteillä on. Myös laillisilla! Jos ette usko, menkää katsomaan miltä elämä siltojen alla näyttää. Siitä huolimatta vain idiootti alkaisi ehdotella alkoholin kieltämistä.

ps. Kannabiksessa on se hyvä puoli, että se koukuttaa vain henkisesti, s.o. lopettaminen ei aiheuta fyysisiä vieroitusoireita. Siksi sen lopettaminen on helpompaa kuin vaikka kahvinjuonnin lopettaminen.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
"Siihen jää henkisesti koukkuun siinä missä suklaaseen tai tupakkiinkin."

No shit, Sherlock! Sinä varmaan vastustat suklaatakin vai mitä?
Mitä pahaa on koukuttavuudessa? Jos se ei sekoita päätäsi, anna palaa. Jos sekoittaa, lopeta. En ymmärrä miksi sitä täytyy toitottaa että kannabiksella on haittavaikutuksia. Entä sitten? Totta kai sillä on, kaikilla päihteillä on. Myös laillisilla! Jos ette usko, menkää katsomaan miltä elämä siltojen alla näyttää. Siitä huolimatta vain idiootti alkaisi ehdotella alkoholin kieltämistä.

ps. Kannabiksessa on se hyvä puoli, että se koukuttaa vain henkisesti, s.o. lopettaminen ei aiheuta fyysisiä vieroitusoireita. Siksi sen lopettaminen on helpompaa kuin vaikka kahvinjuonnin lopettaminen.

voi voi pikkunarkkis kun olet säälittävä, get a life

Mieti tätä

Parempi on, kun osaa elää elämänsä ilman mitään ylimääräisiä kemikaaleja/ koukuttavia luonnontuotteita. Kyllä jossain on vikaa, jos tarvitsee pilvellä, viinalla ym paskalla saada "kivoja" viboja.
Elämä itsessään tarjoaa kyllä kaiken, ja henkinen hyvinvointi voidaan hoitaa kuntoon muilla keinoin, ei polttelemalla tai ryyppäämällä. Ja kuten dokumentista käy ilmi, thc-pitoisuudet eivät ole enää samoja ja sitä vanhaa kunnon "rentoa pilveä" ei enää ole olemassa.
Mulla on työkaveri, jolle puhkesi skitsofrenia pilven poltosta. Tunnen myös ihmisen, jolle alkoholi teki saman. Eli siis, ollaan ilman.

apua

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Melko leimaavasti suomennettu tämän ohjelman nimi... Osuvampi käännös olisi Kannabiksen varjopuoli / haittapuoli / huono puoli.

Hieman typerää markkinoida ohjelmaa pelolla.

Mitäs typerää siinä on, jos ennaltaehkäisee YHDENKIN lapsen/ nuoren pilvenpolton aloittamisen!!!?? Kyllä on typeriä ihmisiä tämäkin maa pullollaan. No, sinne ne työtätekevienkin veromarkat sitten menee kun hieman psykooseja hoidellaan, ARGH!!!

voi jeesuksen kevät mikä ajattelutapa! Kuulostaa lauseilta ihmisen suusta joka ei ole koskaan sitä kokeillut ja luulee tietävänsä pelkästään lukemalla. Mikäs sen helpompaa teinillä saada pää sekaisin nopeasti lauantai-iltana kun polttaa yksi sätkä mistä ei tule seuraavana päivänä pahaa oloa ja joka loppuu muutamassa tunnissa. miksi ei samantien oteta sitten alkoholia tai tupakkaa pois hyllyiltä, jos ajatellaan vaan ennaltaehkäsemistä ja verorahoja? jos mietit uudelleen niin mihinköhän suomalaisten työntekijöiden verorahat menee? kannabiksen käytön haittoihinko vai skitsofrenian hoitoon johon on geeniperimät suuressa roolissa ja käytön määrä? Jos mietit uudestaan niin kuinka paljon alkoholi ja tupakka aiheuttaa tälle maalle enemmän kustannuksia tai haittoja kuin kannabis? kuinka moni niihin kuolee ja saa oireita ja vakavia sairauksia niiden "laillisten myrkkyjen" käytöstä? yhtään kannabiksen käytöstä johtuvaa väkivaltarikosta tai kuolemaan johtanutta käyttöä en ole vielä tämän maan päällä kuullut. pilveä pitää osaa käyttää, niinkuin muitakin päihteitä. jos dokaat joka päivä niin tottakai susta tulee alkoholisti! siinä vasta puntit tutiseekin! jos käytät pilveä joka päivä niin tottakai passiivisoidut ja saattaa tuntua että asiat menevät päin helvettiä ja joillekkin harvoista saattaa tulla lieviä oireita skitsofreniasta tai psykoosista.
toki olen samaa mieltä, että nuoren kehittyvät aivot kaipaavat tätä hyvää kasvia kaikista vähiten, mutta se ei tarkoita sitä että se pitäisi kriminalisoida! nuoria pitäisi vaan valistaa sen käytössä eikä pelotella aivan onnettomilla otsikoilla ja dokumenteilla kuten tällä sivulla! pilvellä psykoosiin dokumentilla on haluttu vain pelotella vanhempia. jos katsotaan tilastoja ja muita dokumentteja tästä aiheesta, niin suhtautuminen muuttuisi täysin!

apua

juho kirjoitti:
Eikä kieltolaki estä ketään polttamasta kannabista sen enempää kuin punaiset valot ihmistä kävelemästä niitä päin. Kieltolain takia kannabiksen käyttäjien bongeissa ei porise kukka vaan sen sijaan wannabe mafiosojen lätkä/hashis/paska miksi ikinä sitä haluaakaan sanoa. Ne scarfacen kulttifanit kuitenkin käärii melkoisia summia samalla kun se voisi olla valtiolle verotuloa ja kyseinen tulo voitaisiin ohjata auttamiseen ja hyvän tekemiseen tai vaikka suomen velkojen pois maksamiseen ja samalla se ryhmä joka kärsii tällä hetkellä kieltolain takia voisi keskittyä olenaiseen ja tehdä elämällään paljon enemmän kuin odotella jossain parkkipaikalla monta tuntia jotain paskalaatuista poltettavaa sen sijaan että kävisivät koulussa ja tekisivät hommansa ja voisivat päivän päätteeksi ostaa kannabisliikkeestä sen jointin minuutissa ja tietää se että sitä saa huomenna jos haluaa ja sitä ei oo pakko polttaa kaikkea. Eihän alkoholiakaan kaikki käytä jokapäivä vaikka sen saaminen on mahdollista. Kyllä vastuu pitäs olla ihmisillä itsellään kannabiksenkin kohdalla ja varsinkin sen kohdalla sillä omien kokemuksieni mukaan kyseinen aine on auttanut monia ihmisia ja parantanut heidän elämänlaatuaan ja muuttanut elämän suuntaa kun juominen ja tyhmyydet ovat jääneet yrtin käytön jälkeen historiaan ja ajattelu on kehittynyt itsetutkiskelevampaan suuntaan. Totta kai on niitäkin kenelle kannabis ei sovi mutta ei se alkoholikaan kaikille sovi ja kaikki ei sitä haluat todellakaan juoda koska ainehan on polttoainetta/myrkkyä ja tuhoaa solukkoa. Thc:llä sen sijaan taisi olla soluja suojaava ja niiden uusiutumista kiihdyttävä vaikutus sen rinnalla että toimii syöpää ja monia muita sairauksia vastaan.

tämä pitää niin paikkaansa ettei voi sanoilla kuvailla! mahtavaa! tuohon kun lisää sen mitä haittoja siitä koituu, kun jää kiinni poliisille hallussapidosta tai kaverille hyvän olon tuomisesta johon niitä ei ole todellakaan pakotettu vaan haluavat täysin omasta tahdostaan. jos saat syytteet tai H merkinnät tietoihisi niin miten voitkaan enään jatkaa siitä eteenpäin jos virkistymiseen ja työelämään palaamiseen ei ole enään edes mahdollisuutta? :D nää on näitä yhteiskunnan porsaanreikiä... ja nyt tähän joku tulee sanomaan "no olisit jättäny polttamatta ja välittämättä" - tehtyä ei saa aina tekemättömäksi vaikka kuinka haluaisi

Harmiton

Anonyymi kirjoitti:
Melko leimaavasti suomennettu tämän ohjelman nimi... Osuvampi käännös olisi Kannabiksen varjopuoli / haittapuoli / huono puoli.

Hieman typerää markkinoida ohjelmaa pelolla.

Pelolla?
Aiheuttaako psykoosi pelkoja? Ei kai nyt sentään.

Oma pilvenpolttoni loppui kun sain oheismatkana psykoosin eikä se ollut enää yhtään kivaa.

Oliko se nyt nätimmin ilmaistu?

unikonkasvattaja

Itse ekan psykoosin sain noin neljän kuukauden hasiksenpolttelun jälkeen 15 vuotiaana. Se ei ollut vielä niin paha etten olis uskonu. Pahin sattu sitten yli vuoden päästä ja sitä en edes toivoisi tapahtuvan pahimmallekkaan rikolliselle. Helppo se on puhua että ei siitä mitään tuu, jos ei ole taipumusta. En usko että koskaan toivun siitä kokonaan mutta tiedostan asian. Ruohoihin en koske enään, opiaatit kelpaa.. koen ne itselleneni turvallisempana, vaikka hullultahan se kuulostaa,, heh heh

Anonyymi

Elsa kirjoitti:
Itselläni myös tällainen kokemus. Monta kertaa sain poltella huolettomasti, kunnes yksi kerta vei minut useaksi päiväksi psykoosiin. Luulin pelästyneeni tästä tarpeeksi, mutta vuosien päästä kokeilin uudestaan, ja sama juttu. Pari päivää alitajunta ryntäsi arkipäivään. Kyllä opetti, eikä kukaan enää voi puolustella kannabista minulle. Onneksi tästä tajutaan puhua mediassa, enemmän vielä pitäisi.

mist se on kiinni tuleeks psykoosi onks geeneil suuri merkitys?

Lissu

Elsa kirjoitti:
Itselläni myös tällainen kokemus. Monta kertaa sain poltella huolettomasti, kunnes yksi kerta vei minut useaksi päiväksi psykoosiin. Luulin pelästyneeni tästä tarpeeksi, mutta vuosien päästä kokeilin uudestaan, ja sama juttu. Pari päivää alitajunta ryntäsi arkipäivään. Kyllä opetti, eikä kukaan enää voi puolustella kannabista minulle. Onneksi tästä tajutaan puhua mediassa, enemmän vielä pitäisi.

Ihan sama. Joku kommentoi että annostelulla on väliä. Mitä väliä sillä on, jos on vaarana että järki ja mielenterveys järkkyy? Jos järki ja mielenterveys järkkyy, niin mitä ihmiselle jää sen jälkeen itselleen? Mitä hyvää nämä ihmiset pystyvät odottamaan omalta tulevaisuudeltaan? Kannabista puolustellaan ja vähätellään. Näin olen nähnyt tapahtuneen liian kauan liian monelle. Silti harvat niistä ihmisistä jotka tunnen käyttäneen, ovat saaneet elämässään mitään aikaiseksi. Ne vaan kiertää samaa kehää ja selittelee epäonnistumisiaan. Mä oon kyllästyny näkemään, miten fiksut ihmiset jämähtävät ja taantuvat elämässään. Itse haluan elämältäni muuta.
Sitten puhutaan nuorista ihmisistä, kun puhutaan kannabiksen käytöstä Suomessa. Kannabis on nyt "muodissa". Lähinnä alle 30-vuotiaat kakarat etsivät itseään erilaisten kokemusten kautta. (Nuoret = yleensä itseään ja omaa identiteettiään etsivät, ja eri kehitysvaiheissa olevat.) Itse en tunne yhtään vanhusta, joka olisi sitä koskaan käyttänyt. Mitä tiedetään pitkän käytön riskeistä? Mielestäni pitäisi tehdä pitkän ajan tutkimuksia: 1000 käyttäjää 50 vuotta aloittamisesta eteenpäin. Mitä heille kuuluu sen jälkeen? Halukkaita osallistujiksi tuskin tarvitsisi etsiä.
PS En ole nähnyt dokumenttia vielä.

Anonyymi

Jaahas, mitenköhän alkoholin "haittavaikutukset", miksei niistä tehdä jatkuvalla syötöllä dokumentteja?

Olisiko kannabiksen demonisoinnissa kuitenkin kyse siitä, että alkoholilla (joka on tunnetusti yksi vaarallisimmista, huonoimmista ja tuhoisimmista päihteistä) saadaan ihmiset pysymään alistuneen aivoittoman kuuliaisena yhteiskunnalle joka tekee ihmisestä tuotannollisen robotin joka ei osaa typeryydeltään panna kampoihin?
Ja sitten vielä ihmetellään kun on paha olla ja elämä masentaa.

Kannabis saattaisi saada ihmiset jopa ajattelemaan, ja sitähän ei voida sallia..

Jimi

Henk. koht. ei ole mitään kokemuksia huumeista*, eikä aikomuksia käyttääkään, mutta aika tuubalta ja tarkoituksenhakuisilta kuulostaa osa noista tutkimuksista. Ensiksi ajatellaan yleisesti, että kannabis auttaa skitsofrenian oireisiin, ja myöhemmin ihmetellään miksi monet skitsofreenikot käyttävät kannabista.

Nähtävästi noin 0.5% ihmisistä ovat skitsofreenikkoja, ja suurin osa jenkeistä on ainakin kokeillut pilveä, joten ei ole kovin vaikeaa löytää kolmea henkilöä jotka syyttävät kannabista sairaudestaan. Sillähän ei nyt ole väliä jos oma setä ja isoisä sairastivat myös.

*paitsi tietysti "normaaleista" alkoholi/tupakka/kahvi/särkylääkkeet, eikä niistäkään pahemmin

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Jaahas, mitenköhän alkoholin "haittavaikutukset", miksei niistä tehdä jatkuvalla syötöllä dokumentteja?

Olisiko kannabiksen demonisoinnissa kuitenkin kyse siitä, että alkoholilla (joka on tunnetusti yksi vaarallisimmista, huonoimmista ja tuhoisimmista päihteistä) saadaan ihmiset pysymään alistuneen aivoittoman kuuliaisena yhteiskunnalle joka tekee ihmisestä tuotannollisen robotin joka ei osaa typeryydeltään panna kampoihin?
Ja sitten vielä ihmetellään kun on paha olla ja elämä masentaa.

Kannabis saattaisi saada ihmiset jopa ajattelemaan, ja sitähän ei voida sallia..

Miten kannabis saa ihmiset ajattelemaan??? Tekeekö se jotenkin viisaammaksi?

Elämä on parasta huumetta

Täälläkin on näköjään runsaasti pössyttelijöitä liikkeellä. Oletteko miettineet, minkalaisia riskejä tuo aiheuttaa? Psykoosiriski on todistettu, ja se on vain yksi, harvinaisempi juttu.

Paljon suurempi haitta nuorille on kannabiksen passivoiva vaikutus. Se lisää syrjäytymisriskiä huomattavasti.

tomkin

Tiedä sitten miten paljon on huumeen vaikutusta mutta ainakin naapurin pilviveikko on selvästi vainoharhainen kun on aineissa. Se tietää että poliisi kyttää sitä, ihan tuolla tien toisella puolella tai lähellä kuitenkin. Ne vaan odottaa että se lähtisi ajelulle jotta ne voi ottaa sen kiinni, ihan turha homma... nehän tietää ettei se enää aja kännissä!

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
No en nyt sanoisi paskaa,jos nuori on vaikutuksen alaisena "aamulla kun herää"-> "menee illalla nukkumaan" niin varmasti tulee ongelmia. mutta jos satunnaisesti polttelee esim vloppusin niin tuskin tulee ongelmia ellei ole paska tsägä ja osu siihen 1-2% vähemistöön jolla kannabis saattaa laukausta skitsofrenian,joka laukeaisi jokatapauksessa jossain vaihees.Päihteet eivät kuulu nuorille ollenkaan,ja jos kuuluvat niin kannattaa vaarattomammalla kuin vaarallisemmalla mennä ;)

Aikuiset käyttäjät ovat sitten eriasia,jokaisella ON oikeus/vapaus valita mitä itselleen ja keholleen tekee.

Odotan mielenkiinnolla millaista propagandaa dokumentti tarjoaa. vai olisiko jopa faktapohjainen.. :D

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:

Aikuiset käyttäjät ovat sitten eriasia,jokaisella ON oikeus/vapaus valita mitä itselleen ja keholleen tekee.

Miten niin aikuiset käyttäjät ovat eri asia? Onko jokaisella oikeus(!) tehdä mitä hyvänsä itselleen? Niinpä hyvinkin, jos tuo jokainen kantaisi kaiken vastuun seurauksista myös taloudellisista, mitä nyt sattuu tulemaan, kun on oikeus(!). Voi herran mun jee. Siinä sitä on oikeutta kerrakseen, kun käytetään kaikkea mahdollista yhteiskunnan antamaa apua esim. terveydenhoitoa hyväksi. Minä en tahdo maksaa yhtään euroa veroja näiden "oikeutettujen" sairaanhoitokustannusten tahi vieroituskustannusten tai mielisairaalakustannusten kattamiseksi. Jos hoitavat kaikki ne ihan itse niin mikäpä siinä. Eikun pössyttelemään ja piikittämään.

Anonyymi

Pössyttely? Anna mun kaikki kestää..

Se on huvittavaa, miten nämä kannabiksen kiihkovastustajat aina keuhkoavat ja kirjoittavat kun kaksivuotiaat. Kannattaisi varmaankin käydä lääkärissä hakemassa rauhottavia.

Se vaan on niin, että Suomi on takapajuinen maa ja täällä elää joku ihme illuusio kannabiksen vaarallisuudesta (jota media tietenkin osaltaan levittää). Kannabis on monissa maissa dekriminalisoitu juuri siitä syystä, että se on niin harmitonta.

Psykologisista lähtökohdista katsottuna ihmiset haluavat muuttaa tajunnantilaansa aina silloin tällöin, oli se sitten pari olutta tai esim. jointti. Sitäpaitsi nämä "pilviveikot" ovat todennäköisimmin juuri niitä kaikista mukavimpia ja rauhallisimpia nuoria miehiä.

Joten ottakaas ihan rauhassa.

huoh

Elämä on parasta huumetta kirjoitti:
Täälläkin on näköjään runsaasti pössyttelijöitä liikkeellä. Oletteko miettineet, minkalaisia riskejä tuo aiheuttaa? Psykoosiriski on todistettu, ja se on vain yksi, harvinaisempi juttu.

Paljon suurempi haitta nuorille on kannabiksen passivoiva vaikutus. Se lisää syrjäytymisriskiä huomattavasti.

Täällä on paljon ei pössytteleviä liikkeellä? Miten te ihmiset luulette tietävänne mitään mistään poltteluun liittyvistä asioista kun ei ole konkreettista kokemusta?? <-- tekisi mieli huutaa tuo lause). Uskotte kaikkea paskaa mitä teille syötetään median kautta, oli sitten kyse mistä vaan. Se tekee teistä sokeita ja etenkin tyhmiä. Jos kannabista käytetään oikein niin ei kenelläkään ole elämässään mitään huolia yhtään sen enempää kuin vetäisit kännit yhen sätkän sijasta. Aivan sama onko se alkoholi vai kannabis. Passivoiva vaikutus ja syrjäytymisriski johtuu täysin siitä, koska tai kun se on laiton "huume", niin ei ole päivisin asiaa ihmisten ilmoille. silmät saattavat näyttää väsyneiltä tai punotusta voi olla ja silloin se ihminen leimataan "vaaralliseksi narkkariksi" ja sitä kaikki mummot varoo. Totuus on vain se, että on varmasti rauhallisempi kuin yksikään selväjärkinen :) vaikutus menee ohi muutamassa tunnissa ja taas ollaan takaisin todellisuudessa. Thats it.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

Aikuiset käyttäjät ovat sitten eriasia,jokaisella ON oikeus/vapaus valita mitä itselleen ja keholleen tekee.

Minä en tahdo maksaa yhtään euroa veroja näiden "oikeutettujen" sairaanhoitokustannusten tahi vieroituskustannusten tai mielisairaalakustannusten kattamiseksi. Jos hoitavat kaikki ne ihan itse niin mikäpä siinä. Eikun pössyttelemään ja piikittämään.

voivoivoi.. teet sitä varmaan jo tietämättäsi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook