YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

John Portman ja rakennuksen elämä

Julkaistu tiistaina 10.04.2012 0 kommenttia 122 suositusta

sunnuntai 2.12. klo 11.55

Muotokuva John Portmanista (s. 1924), yhdestä amerikkalaisen nykyarkkitehtuurin suurimmista ikoneista. Hänen tavaramerkkejään ovat hotelleihin suunnitellut, korkealle kohoavat atriumit. Yli 45 vuotta kestäneellä urallaan Portman on ehtinyt suunnitella rakennuksia neljälle mantereelle ja yli 60 kaupunkiin San Franciscon Embarcadero Centeristä Pekingin Yintai Centreen.

Portman valmistui Georgia Institute of Technologysta vuonna 1950. Portmanin teatraalinen tyyli jakaa mielipiteet. Nuorena oman tien kulkija oli saada jopa potkut American Institute of Architects -järjestöstä. Dokumentissa haastatellaan paitsi Portmania itseään myös muita arkkitehteja, taidekriitikoita ja bisneskumppaneita.

Pitkä ura on tarjonnut menestystä mutta myös vaikeampia aikoja. Tärkeintä ei kuitenkaan saa unohtaa: mukana on tietysti laaja valikoima Portmanin töitä eri vuosikymmeniltä.

Ja kuten dokumentissa 86-vuotias Portman itse julistaa: ”Arkkitehtuuri on elämää!”

Suosittele122 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Charles ja Ray Eames, suunnittelun huiput

Charles ja Ray Eamesia pidetään Yhdysvaltojen merkittävimpinä suunnittelijoina. Aviopari tunnetaan laajasta tuotannosta, erityisesti lasikuitu- ja vanerituoleistaan, mutta myös valokuvista ja multimediateoksista.

Design-klassikko

Ranskalaissarjassa tutustutaan maailman tunnetuimpiin muotoiluklassikoihin: Paimio-tuoliin, Bookworm-hyllyyn, Lego-palikkaan, Bic-kuulakärkikynään, bakeliittipuhelimeen, Vespaan...


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook