YLE Teema

 

Teemalauantai

8.3. Teemalauantai: Lemmy & Motörhead

Julkaistu perjantaina 15.03.2013 5 kommenttia 175 suositusta

"Don't forget us. We are Motörhead and we play rock'n'roll." - Lemmy

lauantai 8.3. klo 21.15-24.00

Raskaan sarjan musiikille omistetussa teemaillassa esitetään Motörheadin keulakuvasta kertova pitkä dokumenttielokuva Lemmy sekä Rockin klassikkolevyt -jakso, joka käsittelee Motörheadin albumia Ace of Spades. Toiveuusinnalla oli tarkoitus juhlistaa Motörheadin maaliskuista Suomen-keikkaa, mutta keikka peruuntui jo kolmannen kerran.

God, Modern Jesus, Radioactive Cowboy, Hard Rock Johnny Cash, Biker, Captain Hook, Godfather of Heavy Metal, the baddest motherfucker in the world …. rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jouluaattona 1945 Stokessa Englannissa syntynyt Ian Fraser "Lemmy" Kilmister on rockin teeskentelemätön tervaskanto ja kulttihahmo. Hän näki Beatlesit jo Cavern Clubilla, roudaili Jimi Hendrixiä ja on soittanut monessa bändissä. Bändeistä tunnetuimmat ovat avaruusrockbändi Hawkwind sekä tietysti Motörhead, jonka armoton punkhevi iskee kuin tuhat volttia ja joka viitoitti tietä muun muassa thrash metalille.

Perinteinen ”sex, drugs, booze and r&r” -yhdistelmä pätee Lemmyyn, ja hän kiitteleekin onneaan siitä että on yhä elossa. Ääni on kuin söisi nauloja, ja Rickenbacker-basso soi kybällä. Legenda elää.

Greg Olliverin ja Wes Orshoskin ohjaamassa dokumenttielokuvassa kerrotaan muun muassa siitä, kuinka Lemmy tapasi yllättäen poikansa ensi kertaa. Pääsemme myös kierrokselle Lemmyn uskomattomaan kotiin, joka pursuaa muisto- ja keräilyesineitä. (”I just like stuff …Stuff is what happens.”) Lemmy tunnetaan sotahistorian ja natsiesineistön keräilijänä, ja dokumentissa hän esittelee kykyjään vanhan panssarivaunun kuskina ja ampujana. Natsisyytökset hän torjuu jyrkästi.

Lemmyn ainutlaatuista merkitystä korostavat dokumentissa lukemattomat muusikot, muun muassa Ozzy Osbourne, Dave Grohl, Slash, Alice Cooper, Peter Hook, Mick Jones, Joan Jett ja Metallican jäsenet, joiden kanssa Lemmy myös esiintyy - toki Motörheadin lisäksi.

Lemmy-dokumentin jälkeen esitetään Rockin klassikkolevyt -sarjan jakso, jossa käsitellään Motörhead-albumia Ace of Spades. Tästä yhtyeen neljännestä, vuonna 1980 ilmestyneestä albumista tuli suurmenestys. Albumi tarjosi isolla volyymilla soitettua, nopeaa ja raskasta rockia, ja sitä pidetään yhä lajityypin virstanpylväänä.

Haastateltavina ovat klassisen Motörhead-kokoonpanon muodostaneet Lemmy, Phil "Philthy Animal" Taylor ja "Fast" Eddie Clarke.

Huom! Rockin klassikkolevyt: Motörhead uusitaan torstaina 13.3.2014.

Lisätietoa ohjelmasta

Lemmy, USA 2010. Dokumenttielokuva, ohjaus Greg Olliver ja Wes Orshoski. Tuotanto Damage Case Films. (12)

Rockin klassikkolevyt: Motörhead (Classic Albums: Motörhead), Britannia 2005. Tuotanto Eagle Rock.

Suosittele175 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Soul Power!

Uusi neliosainen dokumenttisarja kertoo soulmusiikin tarinan Arethasta Adeleen, gospelkuoroista ja ”rotumusiikista” 2010-luvulle, Bo Diddleystä Beyoncéen. Soulin historia asetetaan sarjassa myös poliittisiin ja kulttuurisiin kehyksiin.

15.3. Teemalauantai: Buñuelin katse

Syväsukellus Luis Buñuelin hillittömään mutta charmikkaaseen elokuvamaailmaan. Silmät avaa surrealistinen pommi Andalusialainen koira. Sen jälkeen nähdään Buñuelin mestarillinen Oscar-voittaja Porvariston hillitty charmi sekä siitä kertova dokumentti.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Itse en omista yhtäkään Motörheadin albumia, mutta Ace of spades on suosikkibiisini kautta aikojen.

HP

Äärettömän hieno dokumentti hienosta miehestä.

Karpaasi

Loistava dokumentti, Lemmy on elävä legenda ja hieno mies joka ei koskaan teeskentele mitään eikä ole koskaan sortunut rahastamiseen
vaan tekee just sitä juttua musiikin saralla mitä itse tahtoo tehdä.

Motto Hed

Karpaasi kirjoitti:
Loistava dokumentti, Lemmy on elävä legenda ja hieno mies joka ei koskaan teeskentele mitään eikä ole koskaan sortunut rahastamiseen
vaan tekee just sitä juttua musiikin saralla mitä itse tahtoo tehdä.

Joo, onhan Lemmy tiettyjen piirien oma jeesus, jonka kuvilla ja bändin logoilla voi tatuoida vaikka koko kehonsa. Näitäkin uskovaisia nimittäin löytyy.
Teeskentelemisestä en tiedä, mutta kyllä Lemmyllä ja Motörheadilla ainakin rahastaa osataan, vaikkei hän siitä itse niin kiinnostunut olisikaan.
Kaikenlaista härpäketä ja krääsää myydään bändin nimissä.

Ja tosiasia lienee kuitenkin se, että parhaat levynsä bändi teki kokoonpanolla Kilmister/Clarke/Taylor ja yksi albumi Clarken sijaan Robertsonin kanssa.

On näidenkin jälkeen hyvää matskua syntynyt, mutta yhä enenevissä määrin pajatso alkaa olla tällä ryhmällä tyhjennetty; kohtalaisen puuduttavaa ja yksitotista paukuttamista pukkaa ilmoille.

Siitä ei pääse mihinkään, että Lemmyn ääni ja olemus on yksi rockin vangitsevimmista. Ja sanoituksiakin hän osaa tehdä.

Ikä on kantanut veronsa; enää ei Lemmy-setä riehu kuten ennenvanhaan, vaan tyytyy revittelemään bassoaan ja äänijänteitään mikin takana seisten.
Hyvä vertailukohta nuoresta Lemmystä on "Bomber"-video. Se on menoa, eikä meinausta.
Mutta kyllä tuolla karismalla riittää jo pelkkä "oleskelu".

En anna sen häiritä itseäni, että mies tuijottaa piirrettyjä, viihtyy pelisaleissa ja keräilee natsiroinaa.
Kaikilla on omat heikkoutensa.

Anonyymi

Lemmy on ihmisenä ja tyyppinä todella upea. Tapasin Lemmyn 16-vuotiaana, 1979, ja ihastuin välittömästi tähän huomaavaiseen ja huumorintajuiseen mieheen.
Lemmy on mulle todellinen päivänsäde. Toivon Lemmylle todella pitkää ikää, koska itsekkäistä syistä haluaisin hänen olevan aina olemassa. Tällaisia persoonallisuuksia on harvassa. Hyvä elämänasenne, hyvää räminää ja kaikki on niinkuin pitääkin.

Iso käsi Ianille!
Kiitos tästä dokkarista (Lemmy & Motörhead illasta).

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook